Friday, May 2, 2014

TUNDUKKAN PANDANGANMU : ELAKKAN BERLAKUNYA FITNAH
BAB: Duduk Di Halaman Rumah dan Jalan-Jalan

وَقَالَتْ عَائِشَةُ فَابْتَنَى أَبُو بَكْرٍ مَسْجِدًا بِفِنَاءِ دَارِهِ، يُصَلِّي فِيهِ، وَيَقْرَأُ الْقُرْآنَ فَيَتَقَصَّفُ عَلَيْهِ نِسَاءُ الْمُشْرِكِينَ وَأَبْنَاؤُهُمْ، يَعْجَبُونَ مِنْهُ، وَالنَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَوْمَئِذٍ بِمَكَّةَ

Maksudnya :
“Aisyah berkata, “Abu Bakar membina masjid di perkarangan rumahnya. Beliau solat dan membaca Al-Quran di perkarangan rumahnya itu. Maka wanita-wanita kaum musyrikin dan anak-anak mereka datang mengerumuni beliau kerana takjub terhadap perbuatan beliau. Adapun ketika itu Baginda SAW berada di Mekah.”

حَدَّثَنَا مُعَاذُ بْنُ فَضَالَةَ، حَدَّثَنَا أَبُو عُمَرَ، حَفْصُ بْنُ مَيْسَرَةَ عَنْ زَيْدِ بْنِ أَسْلَمَ، عَنْ عَطَاءِ بْنِ يَسَارٍ، عَنْ أَبِي سَعِيدٍ الْخُدْرِيِّ ـ رضى الله عنه ـ عَنِ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم قَالَ " إِيَّاكُمْ وَالْجُلُوسَ عَلَى الطُّرُقَاتِ ". فَقَالُوا مَا لَنَا بُدٌّ، إِنَّمَا هِيَ مَجَالِسُنَا نَتَحَدَّثُ فِيهَا. قَالَ " فَإِذَا أَبَيْتُمْ إِلاَّ الْمَجَالِسَ فَأَعْطُوا الطَّرِيقَ حَقَّهَا " قَالُوا وَمَا حَقُّ الطَّرِيقِ قَالَ " غَضُّ الْبَصَرِ، وَكَفُّ الأَذَى، وَرَدُّ السَّلاَمِ، وَأَمْرٌ بِالْمَعْرُوفِ، وَنَهْىٌ عَنِ الْمُنْكَرِ
Maksudnya :
Dari Abu Sa'id Al Khudri r.a, dari Nabi SAW bersabda: "Janganlah kalian duduk duduk di pinggir jalan ". Mereka berkata: "Itu kebiasaan kami yang sudah biasa kami lakukan kerana itu menjadi majlis tempat kami berbincang-bincang". Baginda bersabda: "Jika kalian tidak mahu meninggalkan majlis seperti itu maka tunaikanlah hak jalan tersebut". Mereka bertanya: "Apa hak jalan itu?" Baginda menjawab: "Menundukkan pandangan, tidak melakukan gangguan, menjawab salam dan amar makruf nahi mungkar".(H.R. Bukhari)
(Kitab Perbuatan Aniaya, Bab Duduk Di Halaman Rumah Dan Jalan-Jalan, 2465, Shahih).

Keterangan Hadith :
Dalam hadith ini dapat difahami bahawa larangan yang diberikan oleh Rasulullah SAW adalah bersifat tanzih (menjauhi perkara yang dibenci atau tidak baik), agar orang yang duduk tidak merasa risau untuk menunaikan kewajipannya. Adapun perintah untuk menundukkan pandangan adalah isyarat untuk menghindari fitnah iaitu godaan yang ditimbulkan oleh orang yang melalui jalan tersebut seperti wanita. Sedangkan perintah untuk tidak melakukan gangguan adalah sebagai isyarat untuk menjauhkan diri dari perbuatan menghina dan membicarakan keburukan orang lain. Lalu perintah menjawab salam adalah isyarat untuk menghormati orang yang melalui jalan tersebut. Sementara amar makruf nahi mungkar adalah isyarat untuk menerapkan semua yang disyariatkan dan meninggalkan semua yang tidak disyariatkan.

Pengajaran Hadith :
1. Menundukkan pandangan terutamanya terhadap wanita agar tidak menimbulkan fitnah.
2. Menjaga pandangan agar tidak menghina dan membicarakan keburukan orang lain.
3. Memberi dan menjawab salam sebagai cara menghormati orang lain.
4. Melakukan amar makruf dan mengelakkan nahi mungkar.

(Ibnu Hajar Al Asqalani. 2009. Fathul Baari Penjelasan Kitab Shahih Al Bukhari. Penterjemah : Amiruddin. Cetakan Ketiga. Jakarta : Pustaka Azzam. Kitab Al-Mazhalim(Perbuatan Aniaya). Bab 22. Halaman 54-57).


No comments:

Post a Comment